Blog

Suha koža

Suha koža lica čest je problem s kojim se susreću osobe svih dobnih skupina. Ona može biti uzrokovana prirodnim procesom starenja, genetskim nasljeđem, no isušivanju kože mogu doprinijeti i sezonske promjene kao što su niske temperature, niska vlažnost zraka, sunce ili jaki vjetrovi. Također, jako grijanje u zatvorenim prostorijama može biti jedan od uzroka suhe kože.

Je li zima ostavila trag i na vašoj koži?

Zatezanje, odnosno osjećaj nelagode na koži, pojačana osjetljivost, nedostatak elastičnosti te nepravilnosti na koži kao što su hrapavost, površinske ljuskice ili suha područja klinički su znakovi suhe kože lica. Kako na površinskom sloju suhe kože nisu vidljive pore, ovaj tip kože je fine strukture, mat i napetog izgleda. Njen površinski sloj je krhak, pa se na mjestima pregiba. Lako puca, lomi se i ljušti, te se već u mladosti pojavljuju prve bore. Smanjene su joj mekoća i elastičnost, a zbog oskudne masnoće, podložna je površinskoj dehidraciji. Ipak, ova koža ima dobar tonus, pa je vrlo čvrsta i napeta, a uz to i čista. Suhu kožu treba na vrijeme pravilno njegovati, jer s godinama postaje dehidrirana i osjetljiva, stoga na vrijeme treba djelovati kako bi se popravila propustljivost površinskog sloja.

Je li suha koža isto što i dehidrirana?

Upravo se ova dva pojma često stavljaju u isti kontekst pa se samim time odabire i pogrešna njega, no između suhe kože i dehidrirane kože postoji značajna razlika.
Suha koža je tip kože odnosno nešto s čime se rodimo, može se naslijediti i genetski, ali i starenjem koža može postati sve suhlja te se iz drugog tipa kože pretvoriti u suhu. Dehidrirana koža je stanje kože koje može zahvatiti bilo koji tip što znači da možete imati masnu, suhu, mješovitu ili normalnu kožu i biti dehidrirani.

Suhoj koži nedostaju lipidi (masnoća), dok dehidriranoj koži nedostaje vlaga. Simptomi su vrlo, vrlo slični pa ne čudi zbunjenost, a radi se o zatezanju kože, osjećaju suhoće, perutanju, stvaranju bora, svrbeži i crvenilu.

Glavne razlike suhe i dehidrirane kože

Suha koža nema masnih dijelova osim eventualno vrlo malo sebuma oko nosa. Dehidrirana koža se najčešće masti pa od tud vrlo česta dijagnoza "koža mi je suha iznutra a masna izvana" jer ako na primjer normalna ili mješovita koža nema vlage, izlučuje sebum kako bi se sama ovlažila pa se tada javlja problem u obliku osjećaja suhoće, dok je površina masna i sjajna. Suha koža se često crveni i svrbi dok se dehidrirana koža često ljuska oko nosa ili na predjelu oko obrva.

Suhoj koži su hidratantne kreme najčešće nedovoljne, dok su dehidriranoj koži hranjive kreme i suviše masne. Kod stanja dehidriranosti i kod suhe kože treba koristiti dodatne proizvode poput seruma i maski jer se na taj način vraća kožu u stanje normale.

Kako njegovati suhu kožu?

Kod suhe kože veliki je problem prvi korak a to je čišćenje lica. Njega suhe kože traži više pažnje. Kratko umivanje hladnom ili mlakom vodom trebalo bi pomoći da koža zadrži prirodna ulja. Vruća voda imat će suprotan učinak, te će umjesto dodatne hidratacije izazvati isušivanje kože pa bi trebali pripaziti na umivanje te ga izbjegavati i po mogućnosti koristiti čistače koji ne isušuju (mlijeka, losioni).

Ovaj tip kože traži najuporniju njegu. Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanje daljnjeg gubitka tekućine, tako da se vanjskim nanošenjem kreme nadoknađuje ono što nedostaje – prirodna vlaga i masnoća. Stoga se za njegu koriste vlažne i biljnim uljima obogaćene kreme. Prirodna ulja formiraju zaštitni, izolacijski sloj i sprečavaju gubitak vlage.

Velika je predrasuda da piling ne treba suhoj koži te obično asocira na masnu, nečistu kožu, no činjenica je da i na suhoj koži treba ukloniti mrtve stanice kako bi preparati bolje djelovali. Piling se vrši jednom u dva tjedna i treba izabrati onaj proizvod koji je predviđen za suhu kožu.

Suhoj koži su potrebni lipidi, odnosno masnoća koju sama ne proizvodi dovoljno, pa iz tog razloga, osim putem prehrane (maslinovo ulje i kvalitetna uravnotežena prehrana), potrebno je piti dovoljno tekućine, a kod kozmetike birati onu koja sadrži tako potrebne lipide.

Koji su proizvodi Dr.Stribor kozmetike dobar izbor za njegu suhe kože?

Za njegu suhe kože lica Dr.Stribor kozmetika u svom asortimanu ima nekoliko proizvoda.

Prvi korak je čistačem, odnosno D-Phase gel. To je proizvod koji je odličan izbor za svaki tip kože pa tako i za suhi tip kože, jer je njegov najbitniji učinak nahranjena i čista koža, za razliku od ostalih gelova čistača koji odlično očiste kožu, ali je pri tome isuše. D-Phase gel sadrži biljni glicerol i šećerne estere i iznimno blage emulgatore koji ne isušuju kožu lica. To je prozirni gusti gel koji najprije otopi nečistoću poput šminke, a potom se u kontaktu s vodom pretvori u emulziju koja te nečistoće i otkloni. Ne sadrži konzervanse ni mirise. Kod njega je najbitnije da se nanosi na suho lice kako bi se dobila emulzija i kako bi nakon čišćenja koža bila glatka i bez osjećaja zatezanja.

Nakon čistača naravno dolazi tonik. Za suhi tip kože je odličan izbor tonik Zlato&Ruža. Tonik Zlato&Ruža spoj je esencijalne vode ruže i koloidnog zlata. Može se nanijeti prije bilo kojeg kozmetičkog proizvoda. Predlažemo ga kao odličnu kombinaciju s kremom Ruža&Argan, ako volite osjećaj hidratantne emulzije, a ako želite iznimno hranjivu i vrlo prirodnu kombinaciju bez emulgatora, nakon aplikacije tonika, na još vlažnu kožu nanesite Echium Gamma uljni booster.

Treći korak je krema. Ruža&Argan je hranjiva hidratantna krema namjenjena suhoj koži lica. Unatoč hranjivoj formuli radi se o relativno laganom i brzoupijajućem proizvodu koji na licu ne ostavlja teški, masni film. Kako je ova krema najčešće odabir kod suhe kože, za još više vlažnosti može se kombinirati s tonikom Zlato&Ruža, kao što smo već i spomenuli, a za još intenzivniju njegu nakon tonika, a prije kreme, može se nanijeti AG-AU/CP hijaluronski serum sa srebrom i zlatom. Za osobe koje vole kombinaciju krema i ulja, nakon kreme Ruže&Argan može se nanijeti i uljni booster Echium Gamma.

I na kraju, već spomenuti uljni booster Echium Gamma. Riječ je o iznimno hranjivoj kombinaciji biljnih ulja. Echium, trputasta lisičina, bogata je hranjivim esencijalnim masnim kiselinama, a ulja borovnice i brusnice su prirodni izvori vitamina E pa su zbog toga odlični za njegu oko očiju. Ne sadrži eterična ulja i nativnog je mirisa. Odličan je u kombinaciji nakon AG-AU/CP seruma s hijaluronskom kiselinom ili nakon tonika Zlato&Ruža i kreme Ruže&Argan, kao točka na i za kompletnu njegu suhe kože lica.

Dr. Stribor kozmetika
Kontakt
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Društvene mreže

© 2019. - Dr. Stribor Kozmetika | Zaštita privatnosti