Hranjiva krema za suhu kožu

Od drevne Perzije, arapskih liječnika i (al)kemičara do pitoresknih tržnica sjeverne Afrike, put ulja argana i eteričnog ulja ruže je bio dug, praćen stotinama tisuća zadovoljnih korisnika u doba kada marketing nije niti postojao. Hrana za suhu kožu s utkanim stoljećima tradicije, dašak luksuza i plemenita kombinacija konačno spojena u cjelinu.

Ruža & Argan

Stvaranje ove kreme bio je veliki izazov. Kako napraviti kremu s više nego daškom luksuza, a istovremeno zadržati sasvim prihvatljivu cijenu? Kako napraviti ugodnu i laganu, ali iznimno hranjivu kremu za suhu kožu ? Oko jedne stvari nije bilo kompromisa : to mora biti ruža. To moraju biti luksuzni sastojci poput ulja pulpe pasjeg trna i jedan fini prirodni emulgator koji štiti suhu kožu. Dodajmo tome i inovativni gel sustav koji vlaži kožu i dobijemo kraljevski proizvod kojeg si možete priuštiti.

Anatomija kreme


pomno odabrane sirovine

Pravo eterično ulje ruže (INCI: Rosa Damascena Flower Oil) iz organskog uzgoja - kraljica na tronu kozmetike, bez obzira na cijenu. To ćete osjetiti sami kada namažete kremu na ruku i pomirišite u roku nekoliko minuta - osjetit ćete puno ruže. Točnije, svaka kutijica kreme od 50 grama sadrži ulje od 150 grama ili četiri pune šake svježih latica. Eterično ulje ruže drevna je blagodat za kožu, nakon tisuća godina da li to još sumnjamo?

Ruža - Ruža i argam - Hranjiva krema za suhu kožu - Dr Stribor kozmetika
Argam - Ruža i argam - Hranjiva krema za suhu kožu - Dr Stribor kozmetika

Ulje sjemenki argana (INCI: Argania Spinosa Oil) je klasik sjeverne Afrike od doba prije agresivnog marketinga. Od pomalo nepoznatog pratitelja francuske aromaterapije i anonimnih žena koje su ga stoljećima koristile u borbi kože i pustinjske klime postao je zvijezda čiji sjaj ne tamni. Nismo htjeli napraviti nepravdu i ne staviti ga u ovu kremu jer je prava blagodat za suhu kožu.

Kako bi balansirali masnoću i „težinu” kreme, kao mali kontrapunkt dodali smo ulje marelice (INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil) koje se brzo upija, a opet njeguje kožu. Ono je uz bademovo ulje jedan od klasičnih zvijezda njege kože.

Ulje marelice - Ruža i argam - Hranjiva krema za suhu kožu - Dr Stribor kozmetika
Pasji trn - Ruža i argam - Hranjiva krema za suhu kožu - Dr Stribor kozmetika

Ulje pulpe pasjeg trna (INCI: Hippophae Rhamnoides Oil) jednako je luksuzni sastojak kao i eterično ulje ruže. Ovo skupo biljno ulje dobiveno CO2 ekstrakcijom iznimno je bogato karotenoidima koji su anti-stres faktor za kožu i jedni su od kultnih spojeva koji usporavaju procese starenja kože. Dokaz da su doista unutra - to je boja kreme, jer je ovakve boje upravo zbog karotenoida..

Koko-kaprilat (INCI: Coco-Caprylate) također je dio nove tehnologije - umjesto silikonskih pojačivača apsorpcije, odlučili smo dodati ovaj kozmetički sastojak dobiven procesom "zelene kemije" iz 100% biljni sirovina. Koko kaprilat ubrzava apsorpciju i daje kremi teksturu bržeg upijanja i, uz gel sustav i emulgator, daje „svileni” osjećaj koži.

Koko-kaprilat - Dr Stribor Kozmetika
Hitecream - Dr Stribor Kozmetika

Emulgator Emulium kappa odabrali smo zbog njegove zaštitne funkcije i „soft-touch” osjećaja na koži. To je kompleksna smjesa lipida iz jojobe, kandelila voska i poliglicerida ovojnice riže s natrij-stearil-laktatom, sve redom prirodnih supstancija. Fina zaštita suhe kože naslijeđena je od „roditeljskih” sirovina voskova jojobe i kandelile, a natrij-stearil-laktat daje osjećaj mekoće. Ima vrlo kompliciran INCI naziv: Candelilla/Jojoba/Rice Bran Polyglyceryl-3 Esters (and) Glyceryl Stearate (and) Cetearyl Alcohol (and) Sodium Stearoyl Lactylate.

Posebno smo ponosni na Soligel, (INCI: Rhizobian Gum) vrlo inovativan i ekološki gel koji nastaje fermentacijom mikroorganizama koji omogućuju korijenu nekih biljaka da zadrži vlažnost ako dođe do suše. Istu namjenu ima u kozmetici - štiti kožu od isušivanja. Kako bismo još naglasili ovakav učinak, dodali smo i Acticire (INCI: Jojoba Esters (and) Acacia Decurrens Flower Wax (and) Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Wax (and) Polyglycerin-3). To je prirodna kozmetička sirovina dobivena kompliciranim procesom transesterifikacije voskova. Osim što kremi daje glatkoću odnosno lijepu teksturu, čuva prirodnu vlažnost kože.

Soligel - Dr Stribor Kozmetika
Glicerol - Dr Stribor Kozmetika

Glicerol (INCI: Glycerin) je vrsta alkohola koja se dobiva iz biljnih ulja i, usprkos tome što je nekima „banalan”, odličan je humektans (vlaži kožu).

Dekspantenol (INCI: Panthenol) je provitamin topiv u vodi koji potiče regeneraciju kože i pravi je klasik u kozmetici.

KONZERVANSI

Krema Ruža & argan od kvarenja je zaštićena čak trostrukim sustavom. Od oksidacije je zaštićena prirodnim vitaminom E (INCI: Tocopherol) i CO2 ekstraktom ružmarina (INCI: Rosmarinus Officinalis Extract), kako bi spriječili oksidaciju iznimno osjetljivih karotenoida. Za zaštitu od mikrobiološkog kvarenja, nismo naravno koristili parabene ili fenoksietanol, već konzervans Geogard 221 (INCI: Benzyl alcohol (and) Dehydroacetic acid) koji se smije koristiti u ekološkoj kozmetici.